tutorial photoshop *shadow *

April 29, 2013


assalamualaikum,,
hari ni nak ajar buat shadow utk gmbar,, huhuhuhu
ni ade org request,,
dia nak mlam ni jugak,, jadi dlam ngantuk2 pun terpaksa jugak buat,,

ok,, 
langkah 1 .

siap kan gmbar yg kita nak,, kmudian,, 
klik kat layer yg kita nak shadow kan,, 
pastu klik kat 'FX' kat bawah tu,, 
mcm dlam gmbar cikgadis ni,, klik utk tumbesaran,,


langkah 2 .

akan kluar mcm ni,, so just pilih 'BLENDING OPTIONS.. '



langkah 3 .

pilih drop shadow klik j kat kotak dia,,
kalau nak ejas dia pnya shadow tu,, 
just ubah angle dia,, or distance or size,,
just try and error utk dpat kan kpuasan maksima,,
lpas tu tekan ok 


langkah 4 .

jeng jeng jeng,, dengan ini,, cikgadis mengisytihar kan,, terbentuk nye shadow
yang di idam kan,, 
huhuhu,, da siap,,



pesanan penaja //

tuto ini utk budak baru blajar,, sbb cikgadis ikut step mase g kolej komuniti dulu,,
kalau nak senang,, just double klik kat layer kita,, 
da jadi,, huhuhuhu

akhir skali,, wujud la doodle ini :)



You Might Also Like

1 comments

  1. Assalamualaikum.nk tanya sikit, buat doodle ni dr lakaran tangan or trus lukis kat photoshop ek?

    ReplyDelete

sisunglybetty. Powered by Blogger.