tutorial photoshop ( masukkan pattern )

April 24, 2013


assalamualaikum,, 
huhuhuhu,, hari ini,, dengan rase rajin nye,, cikgadis akan buat tutorial
cara2 memasukkan pattern dlam lukisan menggunakan 
photoshop,,
* xtahu nak tulis tajuk macam mane * :p
hhuhuhuhuh,, mula2 cikgadis main try n error j,, pastu bila pergi
kursus adobe dekat kolej komuniti,,
baru la cikgadis paham dengan lebih mendalam,,
oke,, 

# cikgadis guna adobe photoshop cs3 ni,, maaf la klau lain cikit,, 

langkah pertama :

mula2,, cari dekat tool kat tepi tu,, magic wand tool yg mcm dlam gmbar tu,,




 
kalau gambar dia lain mcm yg cik gadis tunjuk,, 
just tekan right klik,, dia akan kluar mcm gmbar bawah ni,, n klik 
magic wand tool,, 


langkah kedua :

klik kan magic wand tool tadi pade bhagian yang dikehendaki,, 
cikgadis nak  masukkan pattern pada bahagian tudung,,
jadi,, cikgadis tekan j magic wand tool tu kat dalam kawasan tudung,,
dia akan jadi mcm yg cikgadis tunjukkan dalam gambar,, 


langkah ketiga :

ini step untuk warna kan bahagian yang kita nak ya,, 
just pilih brush mngikut saiz yang anda nak,,,, 



pilih warna dan warna kan mcm biasa bhagian dalam magic wand,,
jangan risau,, warna xkan comot,, sbb kita dah pilih utk warna kan bahagian yang tertentu j,,
ini la kelebihan magic wand actually,, 


langkah ke empat ::

 ini adalah step untuk masukkan pattern pula,,
ok,, 
lepas ikut step kedua,, 
just pilih layer > new fill layer > pattern
*just follow mcm gambar kat bawah,, 



kemudian bila kluar mcm pop-up tu,, just ok kan aje,, 
pastu dia akan kluar mcm ni,, 
just pilih pattern yg kita nak,,then  klik j kat pattern tu,,



lpas tu,, ok kan aje,, huhuhu


huhuhu,, amacam,, paham x? sbb cikgadis plak yang pening bace tuto sendiri,, 
hehehhe,,
 kat bawah ni pulak,, cara nak tambah  pattern dalam photoshop kita :)


langkah 1.
pilih gmbar yg kita berkenan kat puan gugel,,
pastu,, just save image yg kita nak,, 

langkah 2 .

open balik gmbar yg kita save tadi,, 

langkah 3 . 

pilih edit > define pattern > tekan ok
* mcm dlam gmbar 


langkah 4 . 

da siap,, ngeeee


selamat mencuba,, hehheh
kalau xpaham,, maaf kan cikgadis,, 
ini first tuto cikgadis :)


# segala yang baik dari ALLAH yang xseberapa 
dari kelemahan cikgadis yang xsempurna 


ok,, assalamualaikum,,
wa illal liqa' 

You Might Also Like

3 comments

sisunglybetty. Powered by Blogger.